Echipamente esențiale în laboratoare de biologie moleculară

Cercetare genetică? Diagnosticare? Dezvoltarea de noi terapii? Toate acestea au un numitor comun: laboratoarele de biologie moleculară.

Importantă devine, în contextul asigurării unor rezultate precise și sigure, echiparea acestora cu aparatură de înaltă performanță. Câteva dintre echipamentele esențiale pe care orice laborator de biologie moleculară ar trebui să le includă vei regăsi în continuare.

Sistem complet automat de extracție ARN/ADN

Există diverse numeroase echipamente de biologie moleculara printre care și extracția eficientă și pură a acizilor nucleici. În acest sens, sistemul complet automatizat EXTRAlab are menirea de a optimiza procesul, reducând erorile umane. Automatizarea permite procesarea simultană a multiplelor probe, economisind timp prețios în laborator.

Thermocycler și sistemele de tip Point of Care

Există dispozitive de thermocycler care oferă o detecție sincronă pe multiple canale, precum și un sistem optic de mare precizie. Acestea permit analiza cantitativă, dar și calitativă a genelor de interes, fiind astfel extrem de importante în diagnosticul molecular și în cercetarea genetică.

Pentru un diagnostic rapid la fața locului indispensabile devin și sistemele RT PCT de tip Point of Care. Acestea permit detectarea rapidă a agenților patogeni direct la locul de îngrijire a pacientului, fără a necesita infrastructura unui laborator centralizat. Astfel de sisteme sunt vitale mai ales în situații de urgență sau în zonele în care accesul la facilități de laborator este limitat.

Platforma LumiraDx

Discutăm despre o soluție avansată în vederea diagnosticării rapide și precise la punctele de îngrijire. Este vorba despre un sistem de diagnosticare point of care cu o sensibilitate ridicată și rezultate rapide, fiind ideal pentru detectarea unor biomarkeri și agenți patogeni. Ceea ce transformă acest instrument în unul valoros în practica clinică și situațiile de screening de masă sunt mai ales portabilitatea și ușurința în utilizare.

Alte echipamente utile

Tehnicile de electrofereză ajută la separarea și analiza fragmentelor de ADN, ARN sau proteine, iar echipamentele moderne destinate acestora permit o rezoluție înaltă și o analiză rapidă a probelor. În acest fel, devin esențiale în diverse aplicații, de la clonare genetică la studii de expresie genică.

Indispensabile devin și spectrofometrele sau fluorimetrele, acestea fiind utile în cuantificarea și evaluarea purității acizilor nucleici și a proteinelor; ce le recomandă este faptul că oferă măsurători precise ale concentrației și permit detectarea contaminanților, asigurând astfel calitatea probelor utilizate în experimente.

Și să nu uităm de apa de puritate înaltă care este crucială în toate etapele experimentelor de biologie moleculară. În acest sens, sistemele de purificare a apei asigură îndepărtarea contaminanților care ar putea afecta reacțiile enzimatice și integritatea probelor, garantând astfel acuratețea rezultatelor.

Un laborator de biologie moleculară trebuie echipat în mod adecvat cu fiecare dintre aceste instrumente, nu doar pentru îmbunătățirea eficienței operaționale, ci și pentru obținerea unor rezultate precise și fiabile.

Previous post Intalnire pe tema regulamentului de autorizare a operatorilor economici din municipiul Constanta
Next post CONSTANTA: Se decoperteaza carosabilul pe un tronson al strazii Baba Novac. ATENTIE: Restrictii totale de trafic