
Congresul Dunarenilor, Editia a III-a- 2025: Provocari si solutii pentru dezvoltarea sustenabila a comunitatlor riverane Dunarii! Constanta, in evidenta, iar aici avem explicatia!
„Sunt convins că această calitate de a fi localitate riverană Dunării generează și provocări, la fel cum generează și oportunități. Am survolat, de curând, toată Dunărea și, din păcate, am observat nu doar frumusețea acesteia, ci șit sute de depozite ilegale de deșeuri – aproape în fiecare comunitate. Așa cum se întâmpla și acum 100 de ani, se pare că localnicii obișnuiesc să își arunce gunoaiele la marginea localității. Diferența este că atunci când le cari „la pârâu” este o chestiune de timp până când vine o viitură, le mută în comunitatea din aval și tot așa, până când ajung în Dunăre. Avem în vedere să finanțăm, în acest an, un program care să facă apele României🇷🇴 mai curate, de care ne dorim să beneficieze și comunitățile dunărene. Sper, prin acest eveniment, să înțelegem mai bine care sunt problemele din aceste zone și să reușim să rezolvăm din ele prin intermediul acestor finanțări”, a subliniat ministrul Mircea Fechet în deschiderea reuniunii.
Asociația Mai Mult Verde în parteneriat cu MMAP, a organizat astăzi, cea de-a treia ediție a Congresului Dunărenilor, eveniment dedicat comunităților riverane fluviului.
Discuțiile s-au axat pe schimbul de idei și soluții pentru gestionarea deșeurilor și reducerea poluării cu plastic a apelor, precum și dezvoltarea sustenabilă a comunităților aflate de-a lungul Dunării.
A fost prezentat și un studiu de caz privind colectarea deșeurilor reciclabile în județele aflate de-a lungul Dunării, realizat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu ECOTECA – Colectia de Verde. Potrivit acestuia, Constanța și Galați se remarcă prin performanțe economice și educaționale notabile, confirmând rolul lor de centre regionale puternice, iar Giurgiu este cel mai vulnerabil județ, necesitând intervenții strategice pentru a-și redresa scorurile slabe la capitolele #mediu, #educație și populație. Caraș-Severin și #Mehedinți demonstrează potențial ridicat în protejarea resurselor naturale, ceea ce sugerează că în aceste zone există potențial pentru dezvoltarea unor politici eficiente de mediu. Totodată, județele #Ialomița și Brăila, vulnerabile economic, au nevoie de sprijin pentru a evita stagnarea sau declinul.
Această diversitate rezultată în urma studiului de caz subliniază necesitatea unor politici adaptate specificului fiecărui județ în parte pentru o dezvoltare durabilă de ansamblu a regiunii dunărene.
În cadrul Congresului au fost abordate și oportunitățile de dezvoltare economică și ecoturistică a localităților riverane Dunării: amenajarea Via Danubiana – primul traseu de ecoturism de-a lungul Dunării, promovat de Asociația #MaiMultVerde ca soluție pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților dunărene.
Au fost prezentate câteva mecanisme de finanțare prin
PNRR, precum și prin AFM, care vin în sprijinul primăriilor pentru realizarea de programe care vizează protecția mediului.
La eveniment au participat peste 60 de reprezentanți ai primăriilor din localitățile riverane Dunării, ai autorităților publice centrale, experți din domeniul protecției mediului, din sectorul privat și organizații neguvernamentale.