La Baku a fost semnat contractul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă

EnergoNuclear, o filială deținută integral de Nuclearelectrica (SNN), și FCSA Joint Venture formată din Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington Sucursala București, Candu Energy Inc., companie deținută de AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare S.p.A., S&L Engineers, Ltd. și Sargent & Lundy Energie S.R.L. au semnat contractul de inginerie, achiziție și management al construcției (EPCM) faza LNTP pentru avansarea Unităților 3 și 4 ale CNE Cernavodă în cadrul COP 29, in Baku. Valoarea contractului atât pentru faza LNTP, cât și pentru faza FNTP ulterioara, a contractului EPCM, este estimată la 3,2 miliarde EUR. 

Contractul EPCM, cu o durată estimată de 108 luni, este structurat în două faze: faza LNTP (Limited Notice to Proceed) (24-30 luni) și ulterior, sub rezerva stabilirii și aprobării termenilor comerciali și a luării Deciziei Finale de Investiție, în conformitate cu Acordul de Sprijin dintre statul român și SNN, faza FNTP (Final Notice to Proceed) (80-84 luni). Contractul prevede servicii de tip EPCM, precum: servicii de proiectare necesare elaborării unor tipuri specifice de documentații, servicii de dezvoltare și management de proiect, servicii de inginerie, servicii de asistență pentru achiziții, servicii de asistență tehnică până la punerea în funcțiune a Unităților și asigurarea calității și dezvoltarea unui sistem integrat de asigurare a calității, aplicat atât la Contractant, cât și pe șantier.

Ziua de astăzi marchează o etapă majoră în dezvoltarea și, în cele din urmă, finalizarea proiectului strategic al României privind Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Contractul EPCM reprezintă fundamentul proiectului. Suntem onorați să lucrăm la acest contract și proiect cu parteneri profesioniști, recunoscuți la nivel internațional, precum AtkinsRéalis, Fluor Corporation, Ansaldo Nucleare, Sargent și Lundy, deoarece succesul unui proiect derivă atât din expertiză, cât și din tehnologie robustă. Unitățile 3 și 4, tehnologie CANDU, vor oferi României securitate energetică și energie curată într-un mod sigur și durabil. Odată ce Unitățile 3 și 4 vor fi conectate la rețea, 66% din energia curată a României va fi furnizată de energia nucleară, demonstrând, încă o dată, rolul critic al energiei nucleare în decarbonizare. Îmi exprim aprecierea sinceră față de echipa EnergoNuclear, echipa SNN și partenerii noștri pentru profesionalismul și eforturile comune de a construi împreună un proiect solid”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.

Tehnologia CANDU a servit bine României și este alegerea potrivită pentru următorii 60 de ani,” a declarat Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis. „Ultimele șapte reactoare CANDU construite în lume și prelungirea  duratei de viață a 10 reactoare CANDU în Ontario, au fost realizate la timp și în limitele bugetului. Vom folosi expertiza noastră de neegalat în domeniul energiei nucleare, în calitate de administrator al acestei tehnologii, pentru a asigura un rezultat similar de succes pentru construcția acestor două noi unități în România.”

Semnarea contractului EPCM, faza LNTP pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă marchează tranziția către faza a doua, FNTP, a dezvoltării proiectului, la finalul căreia va fi adoptată Decizia Finală de Investiție pentru avansarea în Etapa a III-a (Construcție). La sfârșitul fazei FNTP, fezabilitatea proiectului va fi reanalizată pe baza noilor indicatori tehnico-economici și va fi adoptată Decizia finală de investiții, permițând astfel avansarea în Etapa a III-a.

Am colaborat cu guvernele Statelor Unite și României încă de la începutul acordului interguvernamental din 2020 pentru a permite cooperarea în vederea avansării proiectelor de la Cernavodă și a sectorului energiei nucleare civile din România,” a declarat președintele și CEO Sargent & Lundy, Victor Suchodolski. „Aducem expertiza noastră completă de proiectare integrată la scară largă a centralelor nucleare pentru a contribui la furnizarea de soluții sigure, fiabile și durabile pentru România. Împreună, ne străduim să răspundem nevoilor energetice în creștere ale lumii, reducând în același timp emisiile de carbon.”

Acest proiect reprezintă o etapă importantă care aduce Italia împreună cu parteneri internaționali cheie. În contextul creșterii cererii de electricitate, energia nucleară joacă un rol vital în securitatea energetică și în tranziția către o energie mai curată,” a declarat Daniela Gentile, CEO Ansaldo Nucleare. „Acest acord subliniază importanța colaborării internaționale și angajamentul Europei față de energia nucleară, dar și încrederea în expertiza de 60 de ani a Ansaldo Nucleare”.

Energia nucleară este o sursă sigură și curată de electricitate in banda, fiabilă, esențială pentru a răspunde cererii de energie în creștere la nivel global”, a declarat Pierre Bechelany, Președintele diviziei LNG & Power a Fluor, prezent la semnarea contractului. „Fluor este încântată să fie parte a unui proiect atât de important pentru România și Europa de Est.”

Prin dezvoltarea Proiectului Unităților CANDU 3 și 4, România va ajunge la aproximativ 19.000 de locuri de muncă indirect generate, iar contribuția energiei nucleare în producția totală de energie la nivel național va ajunge la 33%, având în vedere o creștere a consumului de 2,1% pe an. 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu 4 unități în funcțiune. Pe lângă impactul pozitiv asupra stabilității energetice și atingerea obiectivelor de decarbonizare, proiectele nucleare contribuie și la dezvoltarea lanțului național de aprovizionare.

Previous post Progres în cadrul proiectului Neptun Deep: unitatea mobilă de foraj offshore a ajuns în România dupa 750.000 de ore de muncă
Next post INSPIRAT! BIBLIOTECA IESE IN COMUNITATE! – un nou proiect al Bibliotecii Judetene „Ioan N. Roman” Constanta