Programul Universitate Antreprenorială continuă și în anul academic 2024-2025
Din 2016, Junior Achievement (JA) România contribuie la dezvoltarea spiritului antreprenorial în mediul universitar, prin programul Universitate Antreprenorială. Cu susținerea Romanian-American Foundation, programul dezvoltă abordările antreprenoriale și intraprenoriale, la nivel de management, în relație cu comunitatea de business, precum și educația antreprenorială și pregătirea dinamică a studenților pentru piața muncii.
În anul academic 2023-2024, 43 de profesori și peste 2.000 de studenți din 27 de universități au fost implicați în program, iar 200 dintre aceștia au format echipe și au lucrat pe platforma Dreamshaper pentru a dezvolta un plan de afaceri și a-și pune în practică ideea, în cadrul competiției JA de antreprenoriat Gen-E.
În acest an universitar, studenții și universitățile vor beneficia de următoarele activități prin programul JA Start-Up și Incubatorul BizzFactory™:
- Formare în antreprenoriat – studenții vor dobândi abilitățile necesare pentru a-și transforma idea în prototip de afacere sau start-up;
- Acces gratuit la materiale și resurse educaționale în format tipărit, dar și digital, pe platforma JA Learn™;
- Sesiuni online de pregătire pentru profesori și studenți, în domeniul antreprenoriatului și pe teme conexe, sesiuni cu studii de caz și exemple de bună practică, dar și sesiuni de mentorat și consultanță;
- Oportunități de networking, prin participarea la competiția de antreprenoriat JA Gen-E, ediția națională și internațională, unde echipele de studenți au ocazia să interacționeze cu mentori, investitori și alți tineri antreprenori.
„Participarea la competiția Gen-E a fost o experiență extraordinară pentru echipa noastră. Am avut ocazia să ne testăm abilitățile și cunoștințele într-un mediu competitiv și inovator, lucrând împreună pentru a dezvolta soluții creative la probleme reale. Colaborarea cu mentorii a fost de neprețuit; îndrumările și feedback-ul lor ne-au ajutat să ne rafinăm ideile și să le transformăm în proiecte solide. De asemenea, platforma DreamShaper a fost esențială în procesul nostru de dezvoltare, oferindu-ne resurse și suport pentru a ne implementa ideile cu succes. Credeam că o să fie destul de complicat pentru noi, având în vedere că venim dintr-un mediu tehnic, dar am primit suportul și informațiile necesare pentru a putea duce acest proiect până la final. “ – echipa RoBlue Engineers, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București
Tot în acest an se vor implementa cele 9 proiecte antreprenoriale din 9 universități care au obținut finanțare prin sesiunea de mini-granturi desfășurată în luna iunie 2024.
Pentru a putea participa la activitățile desfășurate în cadrul programului Universitatea Antreprenorială și a aduce aceste oportunități în universități, profesorii sunt invitați să se înscrie până pe 31 octombrie 2024, accesând link-ul https://jar.ro/inscriere.