Investițiile străine directe în România în anul 2023

Banca Națională a României, în colaborare cu Institutul Național de Statistică, a realizat cercetarea statistică anuală pentru determinarea investițiilor străine directe (ISD), principala sursă de date pentru elaborarea statisticilor ISD. Obiectivul principal a fost determinarea fluxului net de ISD în cursul anului 2023 în întreprinderile rezidente cu investiție străină directă, a veniturilor obținute de nerezidenți din aceste investiții, precum și a soldului ISD în România la 31 decembrie 2023.
Metodologia utilizată la elaborarea acestor statistici este conformă cu prevederile Manualului balanța de plăți și poziția investițională internațională editat de Fondul Monetar Internațional, ediția a 6-a (BPM6), precum și cu manualul Benchmark Definition of Foreign Direct Investment, ediția a IV-a, elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Fluxul net de ISD în anul 2023 a înregistrat valoarea de 6 748 milioane euro[1], din care:
6 996 milioane euro – participații la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD, în valoare de 2 070 milioane euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 4 927 milioane euro);
-248 milioane euro – instrumente de natura datoriei în relația cu investitorii străini direcți și cu societățile din cadrul grupului acestora, determinate prin diferența dintre datorii (1 096 milioane euro) și creanțe (1 344 milioane euro).
Soldul ISD la 31 decembrie 2023 a atins nivelul de 118 231 milioane euro, din care:
84 759 milioane euro – capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (71,7 la sută din total sold ISD);
33 472 milioane euro – instrumente de natura datoriei în relația cu investitorii străini direcți și cu societățile din cadrul grupului acestora (28,3 la sută).
Veniturile din ISD realizate de nerezidenți în anul 2023 au înregistrat valoarea de 11 865 milioane euro, după cum urmează:
Veniturile din participații la capital s-au situat la nivelul de 10 764 milioane euro, fiind determinate ca diferență între profiturile după impozitare ce revin învestitorilor străini, în valoare de 14 354 milioane euro din  totalul profiturilor obținute de întreprinderile ISD și pierderile ce revin acestora, în valoare de 3 590 milioane euro, din totalul pierderilor înregistrate de întreprinderile ISD în anul 2023.
Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un nivel de 1 101 milioane euro, calculate ca diferență între dobânzile primite de către investitorii străini direcți pentru creditele acordate întreprinderilor deținute în România și dobânzile plătite de către aceștia pentru creditele primite de la aceste întreprinderi, atât direct, cât și prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

În cursul anului 2024, Banca Națională a României a realizat o revizuire a statisticilor ISD aferente anilor 2021 și 2022, în cadrul reviziei benchmark[2] ce se realizează coordonat la nivelul Uniunii Europene la fiecare cinci ani.
 
Statisticile ISD pentru anul 2023, cele aferente anilor 2021 – 2022 rezultate în urma revizuirii  benchmark, precum și aspectele metodologice care au stat la baza determinării acestora sunt prezentate într-o formă detaliată în publicația Investițiile străine directe în România în anul 2023, disponibilă pe site-ul BNR la adresa: Publicaţii periodice ISD          


[1] Datorită rotunjirilor, este posibil ca totalul să nu corespundă sumei componentelor
[2] Mai multe informații privind Politica europeană armonizată europeană de revizuire a statisticilor macroeconomice sunt disponibile la adresa: https://www.bnr.ro/Procesul-de-revizuire-a-datelor-statistice-20794.aspx#footnote1
 

Previous post Farul Constanta, calificare in play off-ul Ligii de Tineret cu 3 etape inainte de final. Seniorii au pierdut la Buzau, 0-1, cu Gloria
Next post Romgaz a deschis book-ul pentru vânzarea primei tranşe de vânzare de obligaţiuni pentru finanţarea proiectului de gaze din Marea Neagră