Rasaritul de azi, ceas dansant cu lebede si pescarusi! La tarmul carei statiuni?!

Răsărit fabulos azi, la malul mării, în stațiunea Mangalia. Dans, zbor, plutire… totul într-o diafană muzică a apripilor… acolo unde și-au dat binețe, elegant, lebedele și pescărușii…

Totul în clipe desprinse, parcă, din basmele lui Andersen în lumina unui superb răsăsit, la ceased septembrie târziu…

*Lebedele sunt păsări din familia Anatidae din genul Cygnus. Printre cele mai apropiate rude ale lebedelor se numără gâștele și rațele. Lebedele împreună cu gâștele sunt strâns înrudite în subfamilia Anserinae unde formează tribul Cygnini. Uneori, sunt considerate o subfamilie distinctă, Cygninae. În prezent există șase specii de lebede, și multe alte specii au dispărut; în plus, există o specie cunoscută sub numele de lebădă coscoroba care nu mai este considerată una dintre adevăratele lebede. Lebedele de obicei trăiesc în cuplu cu același partener toata viața, deși uneori apare „divorțul”, în special după eșecul cuibăritului sau dacă un partener moare, lebada rămasă va căuta alt partener.

În România se întâlnesc 4 specii: lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), lebăda de vară (Cygnus olor) și lebăda mică (Cygnus columbianus); în grădinile zoologice de la noi este des întâlnită lebăda neagră (Cygnus atratus).

*Pescărușii sunt păsări acvatice care trăiesc pe coasta mărilor, ele făcând parte din familia Laridae, ordinul Charadriiformes. După unii autori aici sunt încadrați și pescărușii răpitori, rândunica de mare, forfecarii ca și pinguinii. Familia Laridae cuprinde 6 genuri cu 55 de specii.

Morfologie

Pescărușii sunt cam între mărimea unui porumbel și a unui vultur (30 – 80 cm). Păsările au aripi suple și ascuțite, iar la vârf au un cioc încovoiat și puternic. Cele trei degete de la picior au o membrană interdigitală care le înlesnește deplasarea pe apă. Pescărușii au penajul colorat alb-cenușiu, unele specii având pete sau dungi negre pe cap și pe spate. La pescăruși nu există un dimorfism sexual accentuat, dar masculii sunt ceva mai mari. Puii de pescăruș sunt frecvent de culoare cenușie punctați cu negru, devenind păsări adulte la patru ani de la eclozare.

Foto: Ion Gheorghe Dica

Previous post Testări medicale gratuite în mediul rural – caravana „Nu am făcut destul” ajută la depistarea bolilor oncologice, vine in judetul Constanta
Next post MERITAT: Muzeul de Arta Constanta, premiat la Gala Uniunii Artistilor Plastici din Romania