Proiect major: Un cablu submarin de inalta tensiune in curent continuu va conecta Romania si Georgia prin Marea Neagra

Sebastian Burduja, anunț de impact: „Astăzi, la Palatul Victoria, am avut onoarea de a găzdui cea de-a 8-a Reuniune Ministerială a Coridorului Verde pentru dezvoltarea și transportul energiei verzi din Azerbaidjan prin Georgia, România și Ungaria. România a înregistrat și o importantă victorie diplomatică, obținând acordul statelor membre pentru a înființa la București sediul companiei de proiect care va implementa această investiție în anii ce urmează. Acesta este rezultatul negocierilor pe care le-am purtat, alături de echipa ministerului energiei, la precedentele reuniuni ministeriale.
Au participat Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan, Levan Davitashvili, prim-viceprim-ministru și ministrul Economiei și Dezvoltării Sustenabile din Georgia, Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, Iva Petrova, ministrul adjunct al Energiei din Bulgaria, Cyril Loisel, reprezentant al Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, Ștefăniță Munteanu, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, și conducerea companiilor Georgian State Electrosystems, AzerEnerji și MVM Electrical Works.
În cadrul reuniunii, Transelectrica, Georgian State Electrosystems, AzerEnerji și MVM Electrical Works au semnat actele constitutive ale companiei de proiect Green Energy Corridor Power Company, care va avea sediul în România. Această companie va implementa proiectul Coridorului Verde, un cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, care va conecta România și Georgia prin Marea Neagră, cu extindere spre Ungaria și Azerbaidjan.
Acest proiect strategic, susținut puternic de Comisia Europeană, va contribui la consolidarea securității energetice naționale și regionale, creșterea conectivității în bazinul Mării Negre și valorificarea potențialului energiei regenerabile.
Totodată, am convenit asupra posibilității includerii în studiul de fezabilitate a unei noi componente, respectiv un cablu de fibră optică care va conecta cele patru țări, contribuind la îmbunătățirea fluxurilor de date și la susținerea digitalizării regiunii. În următoarea perioadă, vom analiza și posibilitatea alăturării Bulgariei la acest proiect de infrastructură, demersul fiind deschis și pentru frații noștri de peste Prut.
România este lider regional în sectorul energetic. Ne asumăm acest rol și vom continua proiectele începute pentru a garanta generațiilor viitoare o energie sigură, accesibilă și cât mai verde”.

Previous post Îndemnul viceprimarului din Constanta, Ionuț Rusu, pentru un oras mai curat
Next post Constanta: Modernizarea infrastructurii pietonale continua in zonele rezidentiale