Audit al Camerei de Conturi la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța; ce deficiente au fost gasite
Camera de Conturi Constanța a efectuat, începând cu data de 15 ianuarie a.c., o misiune de audit la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, având ca team modul de organizare, recrutare și salarizare a personalului din cadrul unității spitalicești.
În perioada supusă auditului fiind exercițiul financiar, respectiv anul 2023, au fost descoperite mai multe abateri, pentru care au fost emise și mai multe recomandări.
O primă abatere este legată de neactualizarea fișelor de post corespunzătoare funcțiilor de conducere și de execuție, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1336/2022. Pentru remedierea situației existente, auditorii au formulat mai multe recomandări, după cum urmează: actualizarea fișelor de post ale tuturor angajaților în conformitate cu prevederile HG nr. 1336/2022, coroborat cu statul de funcții, dar și elaborarea unei proceduri operaționale privind întocmire, revizuirea, actualizarea, aprobarea și gestionarea fișelor de post ale angajaților spitalului. Termenul de implementare propus este 30 octombrie 2024.
De asemenea, ca urmare a verificării documentelor puse la dispoziție de persoanele responsabile din cadrul entității, echipa de audit a constatat că prevederile contractului de management încheiat de Primăria Constanța cu managerul spitalului nu sunt actualizate în conformitate cu noile reglementări legislative intrate în vigoare pe durata derulării acestuia. Ordonatorul de credite al SCBI Constanța a întreprins măsuri pentru remedierea abaterii, în sensul că, în data de 21.02.2024, Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Constanța, prin primar, și managerul SCBI Constanța, Simona Claudia Cambrea, au încheiat Actul Adițional nr. 2 la Contractul de management nr. 102389/16.05.2022, prin care se modifică anexa privind indicatorii de performanță asumați pentru anul 2023, conform cerințelor legale, motiv pentru care nu se mai impun alte recomandări.
Din verificările efectuate privind legalitatea plăților reprezentând drepturi salariale acordate angajaților care și-au încheiat raporturile de muncă cu unitatea sanitară în anul 2023, s-a constatat, pentru doi angajați plecați prin transfer, respectiv pensionare, calcularea și plata nelegală a indemnizației de concediu de odihnă neefectuat până la data încetării raporturilor de muncă. Mai mult, în cazul angajaților care au efectuat zile de concediu în anul 2023, s-a constatat calculul eronat al indemnizației de concediu, prin neincluderea, în baza de calcul a acesteia, a sporurilor permanente acordate în baza legii, respectiv a indemnizației de hrană.
Potrivit datelor și informațiilor înscrise în statul de funcții aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 559/28.12.2023, la finele anului 2023, numărul de posturi aprobate este de 344, din care ocupate un număr de 250 și vacante un număr de 144 de posturi. Contabilitatea și execuția bugetară este organizată în cadrul Compartimentului financiar contabilitate (trei posturi), aflat în subordinea Directorului financiar contabil, iar Compartimentul resurse umane, normare, organizare, salarizare, format din patru posturi, funcționează în subordinea Comitetului Director.
Ordonatorul de credite va dispune persoanelor responsabile din cadrul SCBI Constanța întreprinderea măsurilor legale necesare pentru: recuperarea în cadrul termenului legal de prescripție a drepturilor de natură salarială plătite nelegal angajatului care și-a încheiat prin transfer raporturile de muncă cu spitalul și acordarea angajatului care și-a încheiat prin pensionare raporturile de muncă cu SCBI a diferențelor reprezentând indemnizație de concediu de odihnă, calculată eronat la momentul pensionării acordarea diferențelor. În plus, unitatea medicală trebuie să acorde diferențele reprezentând indemnizație de concediu de odihnă recalculată pentru toți salariații săi, cuvenite pentru anul 2023, prin includerea în baza de calcul a indemnizației a tuturor sporurilor permanente lunare acordate conform legii, în speță a indemnizație de hrană. Mai mult, trebuie regularizate contribuțiile sociale aferente indemnizațiilor de concediu de odihnă calculate și achitate la valori eronate, și să fie elaborată o procedură operaționale privind activitatea de evidență și calcul a concediilor de odihnă, plus instituirea unor mecanisme de control care să asigure o verificare independentă a drepturilor de personal stabilite în urma unor calcule efectuate manual, în următoarele situații: concediu de odihnă anual la care au dreptul salariații entității, introdus manual în aplicația informatică; Nota de compensare a concediului de odihnă la încetarea raportului de muncă; contravaloarea concediului de odihnă compensat la încetarea raportului de muncă. Termenul de implementare propus este 30 octombrie 2024.
Ordonatorul de credite va dispune persoanelor responsabile din cadrul SCBI Constanța întreprinderea măsurilor legale necesare pentru: actualizarea Regulamentului intern al entității în concordanță cu dispozițiile legale aplicabile și a Regulamentului Comisiei de monitorizare cu atribuții de monitorizare, coordonare și îndrumare metodologică a Sistemului de control managerial, în ceea ce privește periodicitatea analizei și raportării procesului de gestionare a riscurilor; inventarierea activităților procedurabile, elaborarea, actualizarea și monitorizarea aplicării procedurilor în toate cazurile, astfel încât acestea să devină instrumente eficiente de control intern și să asigure reducerea riscului de apariție a erorilor, fraudelor, încălcării legislației, precum și riscul de nedetectare a problemelor pe fluxul unui proces sau activități. Termenul de implementare propus este tot 30 octombrie 2024.