
Tainele olaritului, deslusite la Constanta intr-un eveniment de exceptie!
În perioada 12 iulie – 18 august, Adriana Bledea, meșter popular din Baia Mare, va fi prezentă pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară Constanța, unde va face demonstrații de lucru la roata olarului.
Adriana Bledea provine dintr-o celebră familie de olari, învățând meșteșugul modelatului la roată și al decorării vaselor de ceramică de la părinții săi, Zaharia și Doina Bledea. Practică acest meșteșug de peste trei decenii, cu același drag ca în prima zi. Pasiunea pentru olărit a transmis-o și soțului său, dar și celui mai mic dintre copii.

Printre obiectele de ceramică create de Adriana Bledea se află ulcioare, ulcele, farfurii, castroane, dar și miniaturi.
NU RATAȚI!!!
***Olăritul este tehnica confecționării oalelor și a altor obiecte din argilă arsă.
Se consideră că fabricarea ceramicii a început în neolitic, în Orientul Apropiat (Fenicia-Byblos, Iran și Siria) și în Japonia, în jur de 8.000 i.Hr., deci ceva mai târziu, comparativ cu cultivarea plantelor sau creșterea animalelor.
Materia primă utilizată în olărit este, în special, așa-zisul lut galben. Pregătirea materialului are în vedere îmbunătățirea calității acestuia prin mai multe operații: se curăță lutul de corpuri străine, se taie, se lasă să se dospească și se frământă, pentru omogenizarea argilei.