Prin utilizarea acestui site, sunteți de acord cu Politică de confidențialitate și Termeni și condiții.
Accept
Constanta BusinessConstanta BusinessConstanta Business
  • ADMINISTRATIE
  • AFACERI
    • ANALIZĂ SI PROGNOZĂ
    • AFACERI INTERNATIONALE
    • PORT-COMERT
    • HORECA
    • MEDIU
    • INDUSTRIE-COMPANII
    • AUTO-TRANSPORT
    • TURISM
  • CULTURA
  • EDUCAȚIE
  • SPORT
  • SĂNĂTATE
  • LIFE-STYLE
  • EVENIMENT
  • INVESTIGATIE
  • REUȘITA TV
Reading: ANPC consiliza mediul de afaceri din turism de pe litoralul Marii Negre, înaintea începerii activităţii Comandamentului Litoral 2024
Share
Notification Show More
Font ResizerAa
Constanta BusinessConstanta Business
Font ResizerAa
  • ADMINISTRATIE
  • AFACERI
    • ANALIZĂ SI PROGNOZĂ
    • AFACERI INTERNATIONALE
    • PORT-COMERT
    • HORECA
    • MEDIU
    • INDUSTRIE-COMPANII
    • AUTO-TRANSPORT
    • TURISM
  • CULTURA
  • EDUCAȚIE
  • SPORT
  • SĂNĂTATE
  • LIFE-STYLE
  • EVENIMENT
  • INVESTIGATIE
  • REUȘITA TV
Have an existing account? Sign In
Follow US
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Home » Blog » ANPC consiliza mediul de afaceri din turism de pe litoralul Marii Negre, înaintea începerii activităţii Comandamentului Litoral 2024
INDUSTRIE-COMPANII

ANPC consiliza mediul de afaceri din turism de pe litoralul Marii Negre, înaintea începerii activităţii Comandamentului Litoral 2024

Last updated: 25/06/2024 19:24
constantabusiness.ro
1 an ago
Share
SHARE

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a iniţiat o sesiune de consiliere online cu mediul de afaceri din domeniul turismului care activează pe litoralul Mării Negre, înaintea începerii activităţii Comandamentului Litoral 2024 – structură special creată a ANPC pentru monitorizarea activităţii comerciale, în sezonul estival, în această zonă.

Potrivit unui comunicat al ANPC, Sebastian Hotca, preşedintele interimar al instituţiei, a subliniat importanţa dialogului, a colaborării şi deschiderii manifestate de ANPC şi de operatorii economici de la malul mării, în sprijinul respectării drepturilor consumatorilor şi în beneficiul acestora.

Totodată, şeful Autorităţii a făcut referire la rolul extrem de important al controlului voluntar, procedură la care pot apela operatorii economici, pentru a fi siguri că prestaţia lor comercială se supune exigenţelor de control ale ANPC şi că, astfel, turiştii care vizitează litoralul vor fi din ce în ce mai mulţi şi mai mulţumiţi.

La rândul său, directorul general, Paul Anghel, a avertizat, în deschiderea prezentării sale, asupra posibilităţii apariţiei unor falşi comisari – fapt care a mai fost semnalat în media – subliniind că echipele de control ale ANPC prezintă întotdeauna legitimaţia de serviciu, iar fotografia şi numele lor se regăsesc pe site-ul instituţiei.

Potrivit acestuia, falşii comisari nu pot încasa niciun fel de sume de bani, plata amenzilor realizându-se de către operatorii economici în contul de trezorerie menţionat pe procesul verbal de constatare a contravenţiei.

Directorul general a continuat cu prezentarea aspectelor vizate de comisarii ANPC, în timpul verificărilor, detalii prezentate şi în fişele de control, aflate pe site-ul instituţiei, respectiv: să obţină sau să actualizeze autorizaţiile de funcţionare ale locaţiilor şi să verifice, din punct de vedere metrologic, aparatura de măsurare folosită în activitatea comercială.

Totodată, directorul general al ANPC a făcut referire la verificarea conformităţii etichetelor alimentare care trebuie să conţină următoarele elemente obligatorii, şi anume: denumirea produsului alimentar, lista ingredientelor, lista alergenilor, cantitate/categorii de ingrediente, cantitatea netă de produs, data durabilităţii minimale/data limită de consum, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, numele/denumirea comercială şi adresa comerciantului.

Pe de altă parte, Paul Anghel a subliniat că este necesar să fie menţionate: ţara de origine/locul de provenienţă, instrucţiunile de utilizare, concentraţia alcoolică, declaraţia nutriţională.

Conform sursei citate, inspectorii ANPC trebuie să verifice informaţiile care sunt obligatorii a fi prezente în listele meniu ale unităţilor de alimentaţie publică, atât în restaurante, cât şi pentru listele meniu online: denumirea preparatului culinar, cantitatea netă/preparat (valabilă după prepararea termică), lista ingredientelor utilizate la pregătirea preparatelor, a celor cu efecte alergene, preţul de comercializare.

În ceea ce priveşte etichetarea produselor tradiţionale, este neconformă folosirea, pentru produsele realizate industrial, a sintagmelor de tipul:
„de casă”, „ca acasă”, „ca la mama acasă”, „ţărăneşti”, „tradiţional”, „metodă tradiţională”.

Referitor la condiţiile de depozitare şi expunere a preparatelor la comercializare, pentru preparatele calde se permite minimum +600 C, iar pentru preparatele reci, maximum +80 C.

În cazul unităţilor de cazare sunt necesare informaţii obligatorii afişate la recepţie, respectiv certificate de clasificare sau autorizaţia provizorie de funcţionare, certificat constatator, tarife maximale, placheta cu telefonul consumatorului (de pe site-ul www.anpc.ro). Tot în cazul unităţilor de cazare, printre cerinţele obligatorii pentru spaţiile de cazare se numără: dotarea camerelor în funcţie de clasificare, starea accesoriilor de dormit (saltea, perne, hisă de protecţie etc.), a lenjeriilor, prosoapelor etc., starea de curăţenie din anexe şi grupuri sanitare, asigurarea materialelor necesare igienei personale la grupurile sanitare din unitate, montarea uscătoarelor cu aer cald sau a distribuitoarelor de prosoape de hârtie în grupurile sanitare comune, nefiind permise cele textile.

În cazul operatorilor de plajă, aceştia trebuie să aibă registrul de evidenţă a calităţii apei, să asigure cel puţin 8 mp de uscat/persoană, plaja să fie întreţinută în permanentă curăţenie, să fie dotată cu recipiente de colectare a deşeurilor (cel puţin un recipient la 250 mp de plajă), să nu existe pe plajă reziduuri solide (lemn, cauciuc etc.), detergenţi sau produse petroliere, prezenţa algelor sau a altui tip de vegetaţie de plajă este permisă numai în locuri special desemnate, asigurarea numărului recomandat de dotări sanitare, asigurarea rampelor de acces pentru persoane cu dizabilităţi, asigurarea calităţii nisipului, atât uscat, cât şi umed.

În cazul echipamentelor de agrement, operatorii economici trebuie să pună la dispoziţie instrucţiunile de exploatare furnizate de producător, să informeze consumatorii, în cel puţin două limbi de circulaţie internaţională, prin afişarea denumirii echipamentului, date de identificare ale deţinătorului, modul de utilizare, potenţiale pericole, să deţină documentaţia furnizată de producător, să efectueze reparaţiile şi lucrările de întreţinere a echipamentului, să asigure personal de deservire autorizat, să nu folosească avertizări de tipul „utilizare pe riscul dumneavoastră”.

„Cred că toţi operatorii economici au înţeles, în cadrul sesiunii de consiliere, importanţa menţinerii condiţiilor de comercializare a produselor şi serviciilor pe care le oferă consumatorilor la un nivel cât mai ridicat, astfel încât, în principal, să nu fie pusă în pericol sănătatea şi viaţa consumatorilor. Rolul ANPC are, pe lângă acţiunile de control, o componentă importantă în ceea ce priveşte informarea consumatorilor şi consilierea operatorilor economici, astfel încât acest sezon să fie cât mai reuşit pentru toţi turiştii”, a afirmat Sebastian Hotca.

Sursa: Agerpres

You Might Also Like

E STIREA ANULUI la Constanta: S-a semnat contractul pentru proiectarea si executia noului CET

Oil Terminal Constanța asigură venituri sigure pentru 2025 prin contracte strategice

START CAMPANIE IRIGATII in judetul Constanta

Se infiinteaza Agentiile Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si pentru Turism. Una dintr ele va fi la Constanta!

Murfatlar, singurul producător român de vin prezent la ProWine Hong Kong 2025

TAGGED:anpchoreca
Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Print
Previous Article ACCIDENT MORTAL pe autostrada Bucuresti-Constanta, in aceasta seara
Next Article În trimestrul I 2024, transportul portuar maritim a înregistrat o creştere cu 16,1%
- Advertisement -
Ad imageAd image

Suntem prezenți

FacebookLike
YoutubeSubscribe
Google NewsFollow
Cele mai populare
EVENIMENT

La placinte… inainte! La Techirghiol!!!

By constantabusiness.ro
36 de minute ago
Scolile din Constanta, dotate la standarde moderne
La Constanța se va deschide un birou al Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale ale României în India
Se modernizeaza Scoala Gimnaziala nr. 6 din Constanta. Au inceput lucrarile!
Weekend pietonal, din nou, pe bulevardul Tomis!
- Advertisement -
Ad imageAd image
about us

Constanta Business este un ziar online dedicat știrilor și analizelor din zona Dobrogei, acoperind o gamă largă de subiecte relevante pentru comunitatea locală.

Parteneri

  • București Business
  • Construcții Smart
  • Fotbal Prahovean
  • News Medical

Parteneri

  • Teo Smile
  • Teo Smile Kids
  • Prahova Business
  • Teo Smile Blog

Parteneri

  • Prahova Medicala
  • Primar PH
  • Reușita
  • AGENȚII

Suntem prezenți

© ConstantaBusiness. Toate drepturile rezervate.
  • Despre noi & Contact
  • Politică Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politică de confidențialitate
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

10 + eleven =

Lost your password?