Stiute si… mai putin stiute despre SCOICI

Scoicile… fascinante „bijuterii” ale amintirilor din vacante ori, poate,… „cioburi de poveste” a caror prezenta ne readuce vara, marea si bucuria in inimi… Scoicile: o, Doamne, cate povesti, cate doruri sau plimbari la malul marii in compania lor! Si daca suntem in pragul sezonului estival, convinsi ca litoralul ne asteapta cu farmecul sau neintrecut, suntem nerabdatori sa va dezvaluim cateva dintre tainele… scoicilor.

-Cea mai mare scoica de pe planeta este tridacna, din Marea Bariera de corali, scoica avand pana la 1, 5 m lungime si 300 kg greutate? Pescarii filipinezi o denumesc „carapacea mortii”, deoarece poate reteza cu valvele ei piciorul sau bratul unui om.

-Ceea ce numesc bijutierii „perle” – formatiunile cu luciu sidefat, matasos – sunt produse de un mic numar de moluste bivalve („scoici”, cum sunt numite popular) care au particularitatea de a secreta un material cu o structura speciala, care formeaza si interiorul cochiliei: sideful. Acelasi material e utilizat de scoica si pentru a izola corpul strain iritant, astfel aparând perla.

-Stiati, oare,  ca un colier format din… 4 scoici perforate si prelucrate ornamental a fost descoperit intr-un sit arheologic din Oued Djebbana, Algeria, de catre o echipa de arheologi francezi?!…

-Cochiliile scoicilor din specia Nassarius gibossulus erau originare de pe teritorile actuale ale Israelului si Algeriei si au fost datate la o varsta de peste 100 000 de ani. Potrivit descopera.ro, cele 4 cochilii erau gaurite in partea centrala, ceea ce sugereaza faptul ca au fost insirate sub forma unui colier de margele. Pana in prezent cele mai vechi ornamente umane au fost descoperite in Muntii Alpi si au fost estimate la o varsta de cel aproximativ 40. 000 de ani.
„Primele populatii umane din aceasta zona, nu aveau probabil o cultura materiala si o arhitectura la fel de dezvoltata ca cea a populatiilor similare din Europa, dar simtul lor artistic si ceremoniile religioase erau la mare pret pentru primii oameni care traiau in aceste tinuturi, iar aceasta descoperire epocala a primului obiect ornamental creat de om nu face decat sa sustina teoriile despre vechimea omului modern pe Terra” declara Francesco d’Erico cecetator la Centre National de la Recherce Unite din Talence, Franta. Specialistii sunt de parere ca aceasta descoperire confirma ca in urma cu 100.000 de ani, oamenii stapaneau secretele navigatiei in cadrul bazinului Marii Mediteraneene.

Scoică este denumirea data mai multor specii de moluste bivalve care au corpul moale, ocrotit de doua valve calcaroase, de obicei cenusii, care formeaza scheletul extern.

Scoica face parte din încrengătura molustelor. Aceasta increngatura reprezinta, dupa artropode, a doua mare grupa de nevertebrate (animale fara schelet), cuprinzand peste 50.000 de specii. Ca toate moluștele, scoicile au corpul moale, dar sunt dotate cu o manta, in care se produc substantele din care se formeaza cochilia. Aceste moluste isi creeaza respectivul invelis de protectie din carbonat de calciu, astfel ca respectiva cochilie continua sa creasca pe toata durata vietii animalului. Studiul scoicilor se numește conchiliologie.

foto: Facebook, YouTube

Previous post Constanta, sub COD GALBEN de vant!
Next post Salvatorii constanteni, pact cu Iepurasul pentru gesturi impresionante