![](https://constantabusiness.ro/wp-content/uploads/2024/02/MURFATLAR.jpg)
Orasul cu Butoiul, al carui nume nu lipseste de la nicio sindrofie, de la niciun moment special
În urma săpăturilor arheologice s-au găsit urme de locuire datate înainte de anul 992 d.H. Vorbim de… „rădăcinile unui oraș dobrogean…legendar: Murfatlar, depre care mulți cunosc.. prea puțin. Pe nedrept.
Cu ocazia unor lucrări la cariera de cretă din dealul Tibişir în anul 1957, s-au descoperit săpate în stâncă, bisericuţe rupestre, galerii cu lăcaşuri pentru morminte, locuinţe construite din blocuri de cretă. Arheologii au stabilit ca este un ansamblu rupestru – o străveche aşezare omenească.
Această descoperire arheologică atestă existenţa localităţii înainte de anul 992 e.n., deci cu o vechime de 1200 de ani. Prin amplasamentul ei, localitatea era la aceea epocă în calea popoarelor migratoare, aşa putându-se explica construirea încăperilor care trebuiau să se menţină timp îndelungat, fapt pentru care au fost săpate în masive de cretă spre a nu fi distruse.
Istoricii spun că date certe şi preţioase asupra istoricului localităţii apar în documentele existente sau descifrate după anul 1800 şi mai ales după 1850, când se aflau aici stabiliţi mocanii şi cojanii, urmaşi ai ciobanilor dinaintea lor, sau celor veniţi din Ardeal și din Vrancea.
Prima atestare documentară a localității cu numele de Murfatlar este din anul 1855, nume care se păstrează până în anul 1924, când, în urma disputelor politice ale vremii, numele se schimbă în Basarabi. În anul 1965, localitatea revine la numele de Murfatlar, pentru ca în anul 1980, numele să se schimbe din nou în Basarabi. Se spune că schimbarea se datorează rezonanței turcești a denumirii „Murfatlar” (în traducere „Al lui Murfat”).
În anul 2007 autoritățile locale au solicitat schimbarea numelui localității din Basarabi în Murfatlar, fapt agreat de guvernanți și pus în practică, cu sprijinul deputaților de Constanța.
* În anul 2021, Murfatlar avea o populație de 11.019 locuitori.
Emblema locală cea mai cunoscută și, de altfel, cu impact la noi dar și peste hotare este Statiunea MURFATLAR. Și da, este o instituție publică de interes național și internațional care, prin activitatea sa, contribuie nemijlocit la dezvoltarea cunoașterii din domeniile viticulturii și vinificației, prin executarea de cercetări științifice și dezvoltare tehnologică. Aici, în inima unor podgorii de poveste!