Rechin in Portul Tomis! Un super-eveniment sau… nu prea?!
Un rechin de aproximativ 1 metru a fost filmat deunăzi în zona Portului Tomis.
Deși pentru mulți ar părea un fapt cu totul „extraordinar”, „ieșit din comun”, la drept vorbind… nu e tocmai așa. În Marea Neagră sunt… rechini și explicația aproprierii lor de mal, chiar dacă mai rară, nu trebuie privită ca un eveniment epocal.
Și un exemplu ar fi, să zicem, vara anului 1983, când în două zile consecutive, pe plaja de la Jupiter, au eșuat doi rechini (probabil pui), fiecare de cca 1 m, care au atras privrile și…aparatele de fotografiat a zeci, poate sute de turiști. „Micuții” se zbăteau pe nisip, abia respirând… și s-au stins sub privirile tuturor. Atunci, vreo câteva zile, unii părinți nu și-au mai lăsat copiii în apă, de frică, ci doar în zona unde, cum spun cei mai mulți, „se sparg valurile”.
„Încă de pe vremea când era mai rece, Marea Neagră avea rechini, fireşte, are şi acum acest rechin, acest câine de mare, Squalus acanthias, ce trăieşte la ape adânci, mai reci, nu prea vine la mal din cauză că nu-i place apa caldă.
Iarna vine mai ales din motive reproductive, se formează perechile şi sunt importanţi acum să se aleagă, să se înţeleagă şi să se reproducă. Vin şi pe la mal câteodată şi sunt şi pescuiţi în această perioadă. Femelele, conform legii, este obligatoriu să le dai înapoi drumul la apă, doar masculii se pot reţine. Dimensiunea până mai ieri era minimă de 120 centimetri, acum e de 90 de centimetri. E un rechin inofensiv, nepericulos, un rechin care se hrăneşte cu peştişori, care trăieşte pe fundul apei în special în zonele mai adânci şi nu ne deranjează cu nimic, ci îmbogăţeşte Marea Neagră şi cumva face parte din acel eşalon terţiar sau vârful lanţului trofic. Deci nu trebuie să ne îngrijorăm, sunt buni, sunt sănătoşi pentru Marea Neagră, din păcate pescuiţi şi consumaţi de oameni, în această perioadă când vin să reproducă sunt şi capturaţi de pescari, dar există legislaţie care protejează femelele ce nasc puii vii şi în felul acesta le protejează şi asigură o sustenabilitate a populaţiei de rechini”, a mai afirmat biologul Adrian Bîlbă citat de News.ro.
- În Marea Neagră trăiește specia de rechini Squalus acanthias. Câinele de mare poate fi întâlnit în apele puțin adânci din Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului și apele reci din Atlantic și Pacific.
Rechinul de Marea Neagră este inofensiv pentru oameni și se hrănește cu pești de mici dimensiuni.
Femelele își depun ouăle de forma unor capsule pe ierburile marine.
- *Rechinii, din franceză requin, sunt pești cu schelet cartilaginos și cu un corp hidrodinamic. Există peste 300 de specii; cele mai multe sunt marine, dar există și unii rechini de apă dulce. Rechinii posedă între cinci și șapte branhii pe fiecare latură a corpului prin care se efectuează respirația.
- foto: captură video