Restaurarea Cazinoului din Constanta ar putea fi gata in iulie 2024

Reprezentanţii Primăriei Constanţa au anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, că Guvernul a aprobat un memorandum prin care sunt asigurate fondurile pentru continuarea lucrărilor la Cazinou.

“Simbolul Constanţei, Cazinoul, este în curs de restaurare, iar lucrările se desfăşoară conform graficului. Chiar dacă iniţial, pe fondul prevederilor Ordonanţei de Urgenţă pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, mare parte dintre lucrările Companiei Naţionale de Investiţii ar urma să fie întrerupte pentru moment, Guvernul României a aprobat un memorandum prin care se vor asigura fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor la Cazinoul din Constanţa”, au precizat edilii.

Totodată, oficialii constanțeni au opinat:

“Bijuteria Constanţei ar urma să fie repusă în valoare integral până la finalul lunii iulie a anului viitor.  În momentul de faţă a demarat etapa a II-a a proiectului de restaurare. Mai exact, se consolidează partea estică a clădirii, se lucrează la faţada sudică la exterior, iar la interior se realizează finisajele plafoanelor şi pardoselilor”.

 În fond, vobim de un simbol al Constanței și nu numai atât, și, în plus, aici e o important filă de istorie…

*Cazinoul se află în centrul istoric al orașului, pe faleza din peninsulă, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta. Este una dintre clădirile emblemă ale Constanței. În zona în care se ridică astăzi mai fusese, între 1880-1902, o construcție de lemn, o „cazină” cum se numea atunci – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turiști. Dar în iarna anului 1901, o furtună distruge o parte din acoperiș și un perete al fațadei, reliefând instabilitatea construcției. Expertizele propun, și consiliul comunal aprobă la 29 ianuarie 1902 demolarea construcției.

Proiectul lui Petre Antonescu

În aprilie 1902, primarul Alexandru Belcic decide, printr-un proces verbal, organizarea șantierului în regim propriu pentru demolarea „cazinei” și construirea unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene, care a început în anul 1904. Inițial, planurile sunt întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești.

Foto: Cosmin Chihaia

Previous post Bilantul cosmarului care a devastat Constanta: Peste 1.000 de apeluri la 112, 242 de copaci doborati, 60 de autoturisme avariate…
Next post  SE OPRESTE APA… pe litoral, in mai multe zone! Inclusiv in Mamaia si Navodari