
Cele mai vechi cladiri ale Constantei, „carti de istorie” ale vietii economice a pitorescului port
Puțini știu… Cele mai vechi clădiri ale Constanţei datează din anii 1850, când Dobrogea era sub stăpânire otomană. Acestea au fost ridicate de englezii care au construit calea ferată şi portul.
Constanta, unul dintre ecele mai pitorești orașe ale Romăniei,este,în sine,o minunată zester de mărturii istorice dar și valori ale arhitecturii care, la rândul lor, „vorbesc” despre evoluția economico-socială a orașului-port.
Cele mai vechi clădiri ale Constanţei datează din anii 1850, când Dobrogea era sub stăpânire otomană. pe atunci Küstendge – denumirea turcească a Constanţei – era un mic port oriental. Avea nici 3.000 suflete, majoritatea tătari, cărora li se adăugau turci, greci, armeni, evrei, bulgari şi români.
Ambiţia Imperiului Otoman de a dezvolta transportul în Dobrogea a dus la necesitatea construirii portului şi a căii ferate. Astfel că la finele anilor 1850, la Constanţa vine o companie englezească ale cărei edificii ridicate în acea epocă pot fi admirate şi astăzi. Sunt casele pe care angajaţii Imperiului britanic şi le-au construit pentru perioada şederii aici: pe strada Traian, pe actualul Bulevard Tomis sau pe valea portului.
La 1 septembrie 1857 este semnat actul de concesiune între guvernul otoman şi consorţiul englez Danube and Black Sea Railway and Küstendge Harbour Company. Englezii vin cu echipe de specialişti care să modernizeze primitiva Dobroge. La 22 septembrie 1864 este inaugurată calea ferată Cernavodă – Constanţa, concesionată englezilor pe 99 ani.
În 1860 începe construcţia Farului căruia i-a rămas numele de „genovez“, fiind ridicat pe ruinele vechiului turn ridicat de italieni.
Englezii schimbă radical aerul prăfuitei Dobroge. Datorită noilor construcţii industriale, transportul şi comerţul prind viaţă. Economia anima din rărunchi, urbea…
Trebuie știut în acestcontext, că una dintre cladirile emblematiceale orașului, cu un trecut însemnat este și „Casa Englezească”, cum este ea cunoscută în prezent. Impresioantă, impunătoare datorită arhitecturii specifice, dar mai ales ca urmare a faptului ca a fost realizată din piatra, lucru nemaiîntâlnit în acele vremuri, „Casa Englezească” ține într-nsa… file de istorie.
„Strada pe care se afla această cladire era cunoscută ca fiind „Strada Englezească”. Acolo și aveau cartierul general reprezentanții firmelor britanice, venite în tara noastră înainte de 1857, pentru a realiza tronsonul de cale ferată Cernavodă – Constanța”, declara oarecând Doina Pauleanu.
Englezii, care au început lucrările și la realizarea Portului Constanța, au petrecut ani întregi pe teritoriul țării noastre și au ridicat numeroase clădiri, pentru a le servi ca depozite, birouri și chiar locuințe. „Englezii nu puteau locui în locuințele turco-tătarilor, nu le placea, drept pentru care și-au construit propriile locuințe.
De altfel, aveau nevoie de niste clădiri care să fie situate în apropierea mării, aproape de locul de muncă”, explica, la un anume moment, directorul Muzeului de Arta Constanța.
*** Casa Alleon, care a dat numele străzii cândva, este una dintre cele mai exotice şi mai bine construite case de pe teritoriul Dobrogei moderne.
Este un unicat al arhitecturii sfârşitului de secol XIX pe teritoriul României şi un model inedit de moştenire culturală evreiască. E vorba despre o construcţie compusă din demisol, mezanin, etaj şi mansardă, într-un stil eclectic, cu faţadă din piatră masivă, având două faţade principale, una spre mare (pe strada Vasile Canarache), alta spre interior, spre strada Rosetti.
Ferestrele sunt tăiate simplu, în stil victorian britanic, feroneria nu cunoaşte migăloasele lucrături ale sfârşitului de secol XIX şi, ceea ce o face unică, clădirea Alleon dispune de un balcon de colţ în cel mai vizibil stil veneţian. O coloană elenă completează acest colţ. Piatra care acoperă faţadele dau impresia unei construcţii greoaie, gotice, iar deschiderile largi spre exterior sunt mai specifice modelului britanic de locuire. O frumoasă şi mică grădină, în stil englezesc, împrejmuită cu ziduri scunde, de piatră, se regăsea înspre faţada care priveşte marea. Astăzi este doar un spațiu viran.
Dispunerea interioară asigura un număr important de camere, în jur de 40, fără însă a beneficia de un salon mare de primire. Proprietarul, deşi foarte bogat, era puţin interesat de invitaţiile şi reuniunile mondene şi era mai preocupat de buna lui dispoziţie şi, mai ales, de posibilităţile de a înmagazina colecţiile adunate în lungile şi epuizantele excursii dobrogene.
În 1905, Societatea de Asigurări Dacia Română a cumpărat Casa Alleon, transformând-o în clădire de birouri. Nici un deceniu mai târziu, asiguratorii părăsesc imobilul iar municipalitatea oferă imobilul către Curtea de Apel. În primăvara anului 1914, instanţa de la Constanţa era a cincea înfiinţată în ţară, după cele din Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Galaţi. Dobrogea se mărise, prin tratatul de pace de la Bucureşti din august 1913, cu două judeţe- Durostor şi Caliacra- iar instituţia juridică de la Constanţa aduna, în casa Alleon, cele patru circumscripţii regionale (Constanţa, Tulcea, Bazargic şi Silistra).
Mai bine de două decenii, Casa Alleon a redevenit clădire de birouri pentru numeroasele agenţii şi societăţi care funcţionau la Constanţa în perioada de maximă dezvoltare portuară, comercială şi financiară.
Ca mai peste tot în acest oraş, şi casei Alleon i-au venit de hac, pe rând, Armata Roşie, regimul comunist şi administraţiile de după 1990. În 1944, sovieticii au transformat-o rapid în dormitoare pentru ofiţeri, apoi în stabiliment administrativ. La finele anilor 1950, municipalitatea a decis că este o construcţie solidă şi cu utilităţi, mai mult şi foarte aproape de port. Prin urmare, a devenit cămin de nefamilişti pentru muncitorii portuari. Mai apoi, la începutul anilor 70 ai secolului trecut, imobilul a fost transferat la C.F.R. şi transformat în hotel cu circuit închis, pentru lucrătorii feroviari. După 1990, de aproape un sfert de secol, casa Alleon este pustie, părăginită şi aruncată la gunoiul trecutului de către comunitatea constănţeană şi administraţiile ei- sunt informațiile puse în lumina de https://heritageconstanta.com/